Кошик
490 відгуків
+380 (98) 918-10-90
+380 (66) 463-85-18
"Barbara" Натуральна косметика і продукти для здоров'я.
Кошик

Як позбавити дитину від алергії

Як позбавити дитину від алергії

Чому у дітей розвивається алергія?

Яким чином проявляється алергія у дитини? Чим її лікувати? Чи можна запобігти розвиток алергічних реакцій? Ці і ще тисячі подібних питань мами регулярно задають лікарям, намагаючись розібратися, на що може бути алергія у дітей, і з'ясувати, як впоратися з цією проблемою.

Що таке алергія? Чому сьогодні про неї стільки говорять? На жаль, у сучасної медицини є відповіді далеко не на всі питання. Але прояснити картину ми зараз спробуємо.

Алергія у дитини

Що таке алергія?

Алергічна реакція – це надмірна реакція імунітету, який у певних обставинах робить з мухи слона.

Імунітет забезпечує нам надійний захист від патогенних мікроорганізмів та інфекційних хвороб. При попаданні в організм антигенів (бактерій, вірусів або паразитів) або утворення патологічних клітин імунна система починає виробляти антитіла – так називаються спеціальні нейтралізуючі білки, що зв'язують антигени.

Вже в зв'язаному стані антигени передаються іншим клітинам імунної системи для знищення. Імунна система запам'ятовує «чужих» і при повторному попаданні в організм знищує їх набагато швидше. Якщо імунна система працює ефективно, ці реакції відбуваються постійно і непомітні для нас.

В той же час властивості антигену можуть мати так звані алергени (грец. allos – інший, ergon – дію):

  • клітини вірусів і бактерій
  • в принципі будь-який чужорідний білок
  • власні білки організму, що змінили властивості під дією якого-небудь речовини і стали чужими

При алергії спочатку спрямована на знищення антигену реакція протікає так бурхливо, що залучає в процес весь організм. Оскільки запам'ятовування при цьому все одно неминуче, то при будь-якому подальшому попаданні в організм алергену (навіть в мінімальній кількості) відбувається сенсибілізація – імунна система знову активно включається до знищення «чужих».

Сьогодні алергія – одна з найбільш поширених патологій.

Згідно з сучасними науковими даними, винуватцем того, що імунна система приймає звичайні речовини за ворогів, є Т-хелпери – один з видів Т-лімфоцитів. У людей, що не страждають алергією, ці клітини відсутні. У тих, хто схильний до алергії, Т-хелпери набувають специфічні властивості, утворюючи окремий підклас – Тһ2А (Wambre E. з співавт., Department of Immunology, University of Washington, 2017).

Фактори, що впливають на розвиток алергії у дитини

Якщо алергія зустрічається у одного з батьків, ризик її розвитку у дитини збільшується на третину. Якщо вона є у обох батьків – на 70%! Діти здорових батьків від алергії також не застраховані: більшість дослідників схиляються до думки про те, що в основі «епідемії алергії» лежить зміна складу мікрофлори кишечника. Саме кишкова мікрофлора не дає потенційним алергенів проникнути в кров, тим самим запобігаючи розвиток алергічної реакції.

Одні з перших експериментальних досліджень, що підтверджують цю теорію, були проведені у 2004 році. Cathryn Nagler і її колеги з Медичного центру університету Чикаго довели, що якщо з кишечника мишей вигнати всіх бактерій, у тварин розвивається харчова алергія.

Причини зміни складу мікрофлори кишечника дитини

Склад мікрофлори кишечнику матері

Ризик розвитку алергії у дитини

Згідно з останніми науковими даними, кишечник плоду починає заселятися мікрофлорою не після народження, як вважалося раніше, а вже з 24 тижня внутрішньоутробного розвитку. Відповідно, якісний склад мікрофлори у дитини повністю залежить від складу мікрофлори матері. Якщо у жінки є хронічні захворювання кишечника або під час вагітності вона брала антибіотики, то у дитини спочатку буде дефіцит нормальної мікрофлори.

 

У 2018 році були опубліковані дані метааналізу понад 400 наукових робіт, що охоплюють близько 1,5 млн учасників. Вчені вивчали вплив раціону харчування вагітної жінки на ризик розвитку алергії у дитини (Dr. R. Boyle, Department of Medicine at Imperial College London, 2018). Було доведено позитивний вплив використання пробіотиків під час вагітності: якщо з 36-38 тижнів вагітності і протягом перших 3-4 місяців лактації жінка щодня споживала пробіотичні добавки у вигляді капсул (не у вигляді збагачених продуктів!), ризик розвитку у дитини екземи в найближчі три роки зменшувався на 22%.

Вид розродження

Під час проходження по родових шляхах дитина отримує мікрофлору матері. Діти, народжені за допомогою кесаревого розтину, завжди відрізняються від дітей, що з'явилися на світ природним шляхом. Як правило, поліпшити ситуацію допомагає використання пробіотиків до пологів та під час лактації.

Зростання числа оперативних пологів, в даний час перевищує в деяких країнах 50%, одна з найсерйозніших проблем охорони здоров'я. Про проведення оперативного розродження за медичними показаннями мова не йде, але от про кесарів розтин «за бажанням» варто серйозно задуматися.

Вид вигодовування дітей

Грудне молоко містить не тільки весь спектр корисних бактерій (звичайно, якщо у мами все добре з мікрофлорою), але і неймовірну кількість захисних речовин, які формують імунітет і володіють захисною дією.

Виключно грудне вигодовування дитини, почате відразу після народження і триває до 4-6 місяців, – одна з найбільш ефективних методик профілактики алергії у дитини (ВООЗ, Ziegler R. S., Department of Allergy, Kaiser Permanente Medical Center, USA).

Турбота про мікрофлорі кишечника

Ще однією серйозною проблемою, що впливає на розвиток алергії у дітей, стає широке використання антибіотиків. Це стосується як матерів під час вагітності, так і дітей з перших днів життя.

Вплив антибіотиків на імунітет дитини

За даними Національного центру з контролю і профілактики захворювань США, середньостатистична дитина до дворічного віку проходить близько трьох курсів антибактеріальної терапії. По Росії таких даних немає, але антибіотики можна знайти практично в будь-якій домашній аптечці. На жаль, вони часто використовуються без явних свідчень. Між тим навіть одноразове введення антибіотика істотно порушує склад кишкової мікрофлори: знищуються не тільки шкідливі мікроби, але і корисні. А оскільки нормальна мікрофлора кишечника забезпечує до 70% захисту, це сильно впливає на імунітет.

Якісне відновлення нормальної мікрофлори кишечника займає більше двох тижнів і включає в себе не тільки прийом пробіотиків (препаратів або продуктів, що містять нормальну мікрофлору), але і відповідний раціон.

 

Японські вчені з Національного центру здоров'я і розвитку дітей (Nakata J. з співавт., 2019) оцінювали інтенсивність проявів атопічного дерматиту у двох групах дітей. Діти з однієї групи отримували стандартне лікування і плацебо, з другої – додатково Lactobacillus acidophilus. Оцінка ефективності проводилася через 4, 12 і 24 тижні з допомогою спеціального тесту SCORing Atopic Dermatitis. Значне поліпшення через 24 тижні було виявлено тільки в групі, додатково отримувала пробіотик.

Користь раціонального харчування

Нераціональне харчування – ще одна серйозна причина широкого розповсюдження алергічних захворювань у дітей. Все починається з внутрішньоутробного розвитку. Раніше вважалося, що основою профілактики розвитку алергії у дитини є гіпоалергенна дієта матері під час вагітності. Але ця поширена точка зору не знайшла наукових підтверджень. Елімінаційних дієти при вагітності і лактації для профілактики алергії у дітей показали свою неефективність: якщо під час вагітності майбутня мама не їсть яйця або не п'є молоко, немає ніякої гарантії, що у дитини не буде алергії на ці продукти.

А ось що має значення, так це якісний склад їжі. Доведено, що розвитку алергії може сприяти надмірне споживання насичених жирів і ПНЖК омега-6, солі та быстроусвояемых вуглеводів (цукру).

Дефіцит омега-3 ПНЖК

Негативні наслідки надлишкового споживання насичених жирів і ПНЖК омега-6 в більшій мірі пов'язані з формуванням дефіциту ПНЖК омега-3. Оптимальне співвідношення кислот омега-6 і омега-3 у дітей, згідно з рекомендаціями ВООЗ, знаходиться в діапазоні від 3:1 до 5:1, але при сучасному характері харчування становить 20-25:1 (!).

Омега-6

  • рослинні масла виноградних кісточок і зародків пшениці, соняшникова, кукурудзяна, соєва)
  • насіння (сезам, гарбуз)
  • волоські горіхи

Метааналіз, проведене англійськими вченими (Dr. R. Boyle, Department of Medicine at Imperial College London, 2018), доводить профілактичну дію у відношенні розвитку алергії у дітей використання жінками не тільки пробіотиків, але і ПНЖК омега-3. У жінок, чий раціон з 20 тижня вагітності і протягом 3-4 місяців лактації містив достатню кількість ПНЖК омега-3, діти на 30% рідше мали алергічні прояви.

Дія ПНЖК омега-3 полягає в запобіганні синтезу речовин, що підтримують запалення, у тому числі лежать в основі алергії. Згідно з міжнародними рекомендаціями, необхідну кількість ПНЖК омега-3 коливається від 0,5–2 до 3 г на добу. У середньому профілактична доза становить 900-1200 мг на добу. При відсутності початкового дефіциту саме стільки необхідно для підтримки нормального рівня.

При цьому не менш 500 мг на добу важливо споживати в високоочищених формах ПНЖК омега-3, що містять ейкозапентаєнову і докозагексаеновую кислоти в співвідношенні 2:1.

Надмірне споживання солі

Надмірне споживання солі

Згідно з рекомендаціями Національної програми оптимізації харчування дітей у віці від 1 року до 3 років (2015 р.), дітям до трьох років спеціально підсолювати їжу не слід. Але наскільки часто дотримуються ці рекомендації?..

Вже з другого року життя діти їдять продукти, зовсім не призначені для дитячого харчування: кожна друга дитина 2-3 рази в тиждень отримує сосиски і напівфабрикати, а близько 30% – чіпси і майонез, які не тільки не корисні, але й містять надмірну кількість солі.

У рамках експерименту Мюнхенського університету було доведено, що при надлишку солі в організмі Т-хелпери (один з видів Т-лімфоцитів) набувають специфічні властивості, стаючи винуватцями надто бурхливої реакції імунітету.

Надмірне споживання цукру

Надмірне споживання цукру

Надмірне споживання цукру – ще більш серйозна проблема сучасного дитячого харчування. На виключно грудному вигодовуванні до 6 місяців знаходяться 35% дітей. З початку прикорму дітей починають годувати готовими фруктовими пюре, соками і сирками. Як тільки з'являються перші зубки, дають «пожувати печеньки». З одного боку, це зручно, але до чого це призведе? Фраза «не містить цукру» на баночці дитячого харчування не дає майже ніякої інформації про те, яка кількість вуглеводів реально отримує дитина. А адже смакові уподобання формуються з перших тижнів життя. Надалі привчити дитину до правильного харчування буде набагато складніше.

За даними Наукового центру здоров'я дітей Міністерства охорони здоров'я РФ, солодощі і шоколад на другому році життя вживають 40% дітей, на третьому – 80% дітей.

  • При надмірному споживанні солодкого:
  • змінюються рН-середовище і моторика кишечника;
  • підтримуються бродіння і сповільнене запалення;
  • змінюються умови для розвитку нормальної мікрофлори кишечника;
  • підвищується проникність кишкової стінки;
  • порушується засвоєння мікроелементів, які регулюють не тільки вуглеводний обмін, але і імунітет: цинку, хрому, магнію, міді;
  • змінюються функції клітин імунної системи (нейтрофілів);
  • порушується баланс імуноглобулінів і нейромедіаторів.

Порушення з боку шлунково-кишкового тракту часто стають першими симптомами алергії. До них відносяться болі в животі, нудота, зригування, блювота, порушення стільця і підвищене газоутворення.

Відмова від ідеальної чистоти

Розвиток алергії у дитини при зайвій чистоті

До підвищення ризику розвитку алергії у дитини може призвести і зайва одержимість чистотою. В кінці 1980-х років британський епідеміолог Девід Страчан (David Strachan) висунув гіпотезу про те, що поширення алергії і астми у сучасному західному суспільстві може бути пов'язано з нав'язливою ідеєю дотримання ідеальної чистоти. В основу гіпотези лягло уявлення про те, що алергія – це прояв «ненавченого» імунітету, який бачить небезпеку там, де її немає. Імунна система людини з народження вчиться відрізняти «своїх» від «чужих». Для цього навчання їй і необхідно різноманітність самих різних речовин! Спочатку у цієї теорії була маса супротивників, але в останні роки вона отримала наукові докази.

Проведене шведськими вченими дослідження довело, що домашні тварини, з якими дитина спілкується в перший рік життя, можуть захистити його від алергії в майбутньому (Ст. Hesselmar з співавт., University of Gothenburg, Sweden, 2018). У дітей, чиє дитинство пройшло без домашніх тварин, алергія зустрічалася в 45% випадків, в той час як у дітей, які росли в сім'ях з п'ятьма і більше тваринами, вона знижувалася до нуля.

Мікрофлора, природний захист організму, страждає від антибіотиків, знезаражувальних засобів та побутової хімії. В результаті порушується струнка робота імунної системи.

Дослідження швейцарських вчених показало, що діти, які виросли в сім'ях, які займаються сільським господарством, значно рідше страждають алергічними захворюваннями, у тому числі бронхіальною астмою та запальними захворюваннями кишечника (R. Frei з співавт., Swiss Institute of Allergy and Asthma Research (SIAF), University of Zurich, Switzerland, 2018). Справа не тільки в набагато більшому розмаїтті бактерій для тренування імунітету, але і у особливій речовині, що регулює активність регуляторних Т-лімфоцитів, керуючих силою імунної відповіді. Наш організм втратив здатність синтезувати цю речовину, але ми можемо користуватися тим, що є у тварин.

На що може бути алергія у дитини?

  • харчові речовини
  • вулична і домашній пил
  • шерсть і пір'я домашніх тварин
  • пилок рослин
  • вихлопні гази автомобілів
  • дим заводських труб
  • друкарська фарба
  • лікарські препарати та ін.

Як зменшити ризик розвитку алергії у дитини

  1. Мамам – додатково використовувати ПНЖК омега-3 з 20 тижня вагітності і пробіотики з 36 тижня вагітності і протягом перших 3-4 місяців життя дитини.
  2. Годувати дитину до 6-місячного віку тільки грудним молоком.
  3. З метою профілактики алергії у дітей починати прикорм з овочів, вводити фрукти пізніше і зменшити споживання готових продуктів для дитячого харчування.
  4. Годувати дітей спеціально приготовленої для них їжею, в ідеалі – дотримуватися основні принципи здорового харчування всією сім'єю з перших днів життя малюка.
  5. До трирічного віку дитини уникати використання продуктів, не призначених для дитячого харчування. З раннього дитинства обмежувати надмірне вживання солі і легкозасвоюваних вуглеводів (цукру).
  6. Підтримувати якість та кількість мікрофлори кишечника (як у мами, так і дитини): вводити в раціон достатню кількість клітковини і пребіотиків, виключити самолікування антибактеріальними препаратами, а у разі їх використання приймати пробіотики не менше 3-4 місяців для відновлення мікрофлори.
  7. Уникати «стерильних умов життя», ростити дітей в любові і в оточенні домашніх тварин.
     
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner